भारतीय इतिहास : सामान्य ज्ञान प्रश्नोत्तरी

1. ”कल्पसूत्र” का लेखक था–
(A) सिमुक (B) पाणिनि (C) भद्रबाहु (D) पतंजलि
उत्तर : (C)

2. ”वृहत्कथा” का लेखक था–
(A) दत्तमित्र (B) गुणाढय (C) भद्रबाहु (D) सर्ववर्मन
उत्तर : (D)

3. परम्परा के अनुसार कश्यप मातंग ने यहाँ बौद्ध धर्म शुरू किया–
(A) चीन (B) कश्मीर (C) लंका (D) गांधार
उत्तर : (A)

4. भारत में ”संवतों” का सही कालानुक्रम (Chronological Order) क्या है?
(A) गुप्त-हर्ष-विक्रम-शक (B) विक्रम-हर्ष-गुप्त-शक
(C) गुप्त-शक-विक्रम-हर्ष (D) विक्रम-शक-गुप्त-हर्ष
उत्तर : (D)

5. पूर्व गुप्तकाल में कर्षापण क्या था?
(A) एक अधिकारी (B) विलास की वस्तु (C) एक सिक्का (D) बंदरगाह
उत्तर : (C)

6. निम्नलिखित में से किस बंदरगाह को ”पेरीप्लस आफ दि एरीथ्रियन सी” का लेखक पदौके के रूप में जाना जाता था?
(A) ताम्रलिप्ति (B) अरीकमेडु (C) भड़ौंच (D) कोचीन
उत्तर : (D)

7. चन्द्रगुप्त द्वितीय ने अपनी बेटी प्रभावती का विवाह इससे किया–
(A) रुद्रसेन प्रथम (B) रुद्रसेन द्वितीय (C) अगिनमित्र (D) नागसेन
उत्तर : (D)

8. गुप्तोत्तर काल के निम्नलिखित में से किस न्यायवेत्ता ने घोषित किया कि शूद्र प्रकृति से दास नहीं हैं?
(A) मेधातिथि (B) विज्ञानेश्वर (C) नारद (D) जीमूतवाहन
उत्तर : (A)

9. गहड़वाल वंश का संस्थापक कौन था जिसने कन्नौज को अपनी शक्ति का प्रमुख केन्द्र बनाया?
(A) जयचन्द्र (B) विजयचन्द्र (C) चन्द्रदेव (D) गोविन्द
उत्तर : (C)

10. प्रतिहार शासक नागभटट प्रथम को पराजित करने वाला निम्नलिखित में से कौनसा राष्ट्रकूट राजा था?
(A) इन्द्र द्वितीय (B) कृष्ण तृतीय (C) अमोघवर्ष प्रथम (D) गोविन्द III
उत्तर : (D)

11. ‘गीतगोविनद’ के रचयिता जयदेव का संरक्षक निम्नलिखित में से कौन शासक था?
(A) लक्ष्मण सेन (B) खारवेल (C) कुमारपाल (D) शशांक
उत्तर : (A)

12. निम्नलिखित में से किसने जैनधर्म को मैसूर से निकाल दिया था?
(A) नयनार (B) लिंगायत (C) अल्वार (D) शंकराचार्य
उत्तर : (D)

13. निम्नलिखित में से कौनसा शब्द चोल के शाही सैन्य दल के लिए था?
(A) कटटुपड्डी (B) कैक्कोलर (C) भ्रतका (D) कड़गम
उत्तर : (D)

14. चोल शासकों ने इस उद्देश्य से भूमि का विस्तृत मापन (सर्वे) कराया–
(A) स्वामित्व का अधिकार निश्चित करने हेतु (B) सरकार के राजस्व भाग को निश्चित करने हेतु
(C) अनाज का उत्पादन (D) सिंचाई के स्रोतों की सीमा
उत्तर : (D)

15. चोल काल में निम्नलिखित में से कौनसा कर शैक्षणिक उद्देश्य के लिए था?
(A) देवदान (B) सलभोग (C) ब्रह्रादेव (D) सर्वमान्य
उत्तर : (A)

16. तबकात-ए-नासिरी का लेखक था–
(A) बरनी (B)  निजामुद्दीन (C) मिनहाज-उस-सिराज (D) इसामी
उत्तर : (C)

17. निम्नलिखित कृतियाँ ज़ियाउद्दीन बरनी के द्वारा लिखी गई थीं–
(A) तारीख-ए-फीरोजशाही और किरानुस्सादैन (B) फतवा-ए-जहांदारी और आशिका
(C) तारीख-ए-फीरोजशाही और फतवा-ए-जहांदारी (D) फुतूहुस्सलातीन और तारीख-ए-फीरोजशाही
उत्तर : (C)

18. अमीर खुसरो निम्नलिखित में से किन पुस्तकों का रचयिता था?
(A) आशिका, किरानुस्सादैन, खजाइनुलफुतूह (B) किरानुस्सादैन, आशिका, तारीख-ए-मुबारकशाही
(C) खजाइनुलफुतूह, तारीख-ए-मुबारकशाही, आशिका (D) तारीख-ए-मुबारकशाही, नूह-ए-सिपहर, आशिका
उत्तर : (A)

19. ”कानून-ए-हुमायूंनी” किसके द्वारा लिखी गई?
(A) गुलबदन बेगम (B) याह्या (C) ख्वांदमीर (D)  निजामुद्दीन
उत्तर : (C)

20. ईश्वरदास नागर ने इनमें से कौनसी पुस्तक लिखी?
(A) फुतूहात-ए-आलमगीरी (B) बीर बिनोद (C) छत्र प्रकाश (D) अहकाम-ए-आलगीरी
उत्तर : (A)

21. मुहम्मद गोरी खुसरो शाह के विरुद्ध निम्नलिखित में से किसके साथ मिल गया?
(A) गुजरात का शासक (B) मुलतान का शासक
(C) पेशावर का शासक (D) जम्मू का शासक
उत्तर : (D)

22. पृथ्वीराज चौहान के विरुद्ध मुहम्मद गोरी के आक्रमण के समय कन्नौज पर निम्नलिखित में से किस वंश का शासन था?
(A) चंदेल (B) प्रतिहार (C) पाल (D) गहडवाल
उत्तर : (D)

23. निम्नलिखित में से किसने पंजाब के लिए कुतुबुद्दीन ऐबक से संघर्ष किया?
(A) इखितयारुद्दीन (B) ताजुद्दीन याल्दौज (C) नासिरुद्दीन कुबाचा (D) इनमें से कोई नहीं
उत्तर : (D)

24. नवमुसलमान निम्नलिखित में से कौन थे?
(A) दिल्ली के पास बसे मंगोलों के वंशज जिन्होंने इस्लाम स्वीकार कर लिया था। (B) इस्लाम स्वीकार करने वाले हिन्दू
(C) खलजी सुल्तान (D) इलबारी सुल्तान
उत्तर : (A)

25. मुहम्मद बिन तुगलक के समय किसे चीन का राजदूत नियुक्त किया गया?
(A) बरबोसा (B) बरनी (C) इब्नबतूता (D) अब्दुर्रज्जाक
उत्तर : (C)

सामान्य ज्ञान, करेन्ट अफेयर व सरकारी नौकरी के अपडेट लगातार हासिल करने के लिए हमें फेसबुक पर ज्वॉइन करें

Advertisements

22 Responses

  1. Thank you for sharing your info. I really appreciate your efforts and I will be waiting for your next post
    thank you once again.

  2. Great beat ! I would like to apprentice even as you amend your site, how
    can i subscribe for a blog site? The account helped me a appropriate deal.
    I were tiny bit acquainted of this your broadcast offered brilliant transparent idea

  3. Everything is very open with a very clear explanation
    of the challenges. It was really informative. Your site
    is extremely helpful. Thanks for sharing!

  4. I do not even know how I finished up right here, however
    I thought this put up was once good. I do not recognize who you are however certainly you’re going to a well-known blogger
    in case you are not already 😉 Cheers!

  5. After research a couple of of the weblog posts on your website now, and I actually like your method of blogging.
    I bookmarked it to my bookmark website list and will probably be checking back soon.
    Pls take a look at my site as well and let me know what you think.

  6. I was curious if you ever thought of changing the layout of your website?
    Its very well written; I love what youve got to say.
    But maybe you could a little more in the way of content so people could connect with it better.
    Youve got an awful lot of text for only having 1 or two pictures.
    Maybe you could space it out better?

  7. I every time used to read post in news papers but now as I am a
    user of internet thus from now I am using net for articles, thanks to web.

  8. Hi! I simply would like to offer you a huge thumbs up for your great information you have right
    here on this post. I am returning to your site for more soon.

  9. Hey! This iss my first visit to your blog! We are a collection of volunnteers and starting a new initiative in a community inn
    the same niche. Your blog provided us useful information to work on.
    You have done a outstanding job!

  10. Great blog you have here but I was curious about if you
    knew of any community forums that cover the same topics talked about here?
    I’d really love to be a part of community where I can get suggestions from other experienced
    people that share the same interest. If you have any recommendations, please let me know.
    Bless you!

  11. An impressive share! I’ve just forwarded this onto a friend who had been doing a little homework on this.
    And he in fact ordered me lunch due to the fact that I stumbled upon it for him…
    lol. So allow me to reword this…. Thanks for the meal!!
    But yeah, thanks for spending some time to talk
    about this topic here on your blog.

  12. This is my first time pay a visit at here and i am
    truly impressed to read everthing at alone place.

  13. I used to be recommended this website through my cousin. I am no longer positive whether this submit is written by him
    as nobody else recognize such specified approximately my trouble.
    You’re incredible! Thank you!

  14. I leave a leave a response whenever I like a article on a
    site or I have something to contribute to the conversation. It’s triggered by the fire displayed in the post I looked at.
    And after this post भारतीय इतिहास :
    सामान्य ज्ञान प्रश्नोत्तरी | Current Affairs 2014-General Knowledge Questions with
    Answers. I was actually moved enough to post a comment 🙂 I actually do have a couple of questions for you if it’s okay.
    Could it be just me or does it look like some of the comments come across as if they are written by brain dead individuals?

    😛 And, if you are writing on additional sites, I would like to follow everything fresh you have to
    post. Would you list every one of all your public pages
    like your Facebook page, twitter feed, or linkedin profile?

  15. Can I just say what a comfort to find somebody that actually knows what they’re talking about
    on the net. You actually realize how to bring an issue to light and make it important.

    More people have to check this out and understand this side of the story.
    I can’t believe you’re not more popular because you definitely have the gift.

  16. I am fortunate that I found this web blog, just the proper information that I
    was trying to find!

  17. Very nice post. I just stumbled upon your weblog and
    wanted to say that I’ve really enjoyed surfing around your blog posts.
    In anyy case I’ll be subscribing tto your feed and I hope
    you write again soon!

  18. Hi, after reading this remarkable piece of writing i am
    also cheerful to share my experience here with friends.

  19. Attractive component of content. I simply stumbled upon your site and in accession capital
    to say that I acquire in fact loved account your blog posts.
    Any way I’ll be subscribing on your feeds and even I success you get entry to constantly quickly.

  20. My brother recommended I might like this web site.
    He was totally right. This post truly made my day.
    You can not imagine just how much time I had spent for this info!
    Thanks!

  21. Helpful information. Fortunate me I found your web site unintentionally,
    and I am shocked why this coincidence didn’t took
    place in advance! I bookmarked it.

  22. Way too many voice messages coming from weird numbers, am I the only person? I unquestionably have so I founded an online journal
    that will help inform people.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: