Political Science Question Bank



1. Theoretically, Political Science is concerned with—
(A) Political parties (B) Nature and origin of state
(C) Constitutional government (D) None of the above
Ans: (B)

2. The term ‘Politics’ was first employed by
(A) Socrates (B) Plato
(C) Aristotle (D) Max Weber
Ans: (C)

3. The Functionalist view of Politics was professed by—
(A) David Apter (B) David Easton and Almond
(C) Talcott-Parsons (D) Both (B) and (C)
Ans: (D)

4. The Statement that “A man without society is either a beast or a God” is attributed to—
(A) Hegel (B) Hobbes
(C) Aristotle (D) Plato
Ans: (C)

5. The founders of Totalitarian States were inspired by—
(A) Legal notion (B) Ethical notion
(C) Welfare notion (D) Organic unit
Ans: (B)

6. Which among the following statements related to the Marxian notion of State is correct?
(A) State is neither a product of human consciousness, nor an artificial institution
(B) State is an instrument of exploitation
(C) Socio-political process is an independent mode of production
(D) State existed in the primitive communist system
Ans: (B)

7. Pluralists do not argue that–
(A) the state is not supreme or unlimited
(B) sovereignty is possessed by many associations
(C) the state is an unique organization
(D) other associations are also sovereign as the state
Ans: (C)

8. The Statement “Social cohesion depends on force and constrain on the domination of some and the subjugation of others”, is attributed to
(A) Benn and Peters (B) Swingwood
(C) Daherendorf (D) Laski
Ans: (C)

9. Who said, “Force made the first slaves, and their cowardice perpetuated their Slavery” .
(A) Marx (B) Rousseau
(C) Abraham Lincoln (D) Aristotle
Ans: (B)

10. The Statement “If we look at the facts, it is clear enough that the theory of Sovereign States as broken down”, is attributed to—
(A) J. N. Figgis (B) H. J. Laski
(C) Leo Duguit (D) A. D. Lindsay
Ans: (D)

11. Which of the following is not a characteristics of Political System ?
(A) Universality of Political System (B) Multi functionality of Political Structure
(C) Universality of Political Cultures (D) Universality of Political Functions
Ans: (C)

12. A foreigner can acquire Indian Citizenship through—
(A) Registration (B) Naturalisation
(C) Descent (D) All of these
Ans: (B)

13. All rights must be compatible with—
(A) Religion (B) Common good
(C) Customs (D) Community
Ans: (B)

14. Isaiah Berlin held the view that—
(A) absence of coercion is the basis of liberty
(B) liberty is a social requirement of social man
(C) liberty is not the absence of restraints
(D) none of the above
Ans: (A)

15. Which of the following is not recognized as political liberty ?
(A) Right to move the court for the enforcement of rights
(B) Right to Criticize the Government
(C) Right to Contest Elections
(D) Right to Vote
Ans: (A)

16. According to Marx, freedom is based on—
(A) free will (B) relations of production
(C) systems of government (D) knowledge of necessity
Ans: (D)

17. Who termed Negative Liberty as an ‘Opportunity Concept’ ?
(A) Gerald MacCallum (B) Charles Taylor
(C) Macpherson (D) Jefferson
Ans: (B)

18. The book ‘Freedom, Power and Democratic Planning’ is written by—
(A) Proudhon (B) Mannheim
(C) Beneditto Crose (D) Lamennas
Ans: (B)

19. Marxian ideas on justice can be seen in—
(A) Communist Manifesto (B) German Ideology
(C) Poverty of Philosophy (D) Critique of Godha Programme
Ans: (D)

20. Who said, “Nature and Aims of a perfectly just society is the fundamental part of the Theory of Justice” ?
(A) J. Rawls (B) C. Ake
(C) J.W. Chapman (D) Tawneg
Ans: (A)

21. According to Dicey, Rule of Law means—
(A) the absolute supremacy of law
(B) equality before law
(C) the consequences of the rights of individuals, as defined and enforced by the courts
(D) all the above
Ans: (D)

22. In Britain the Constitution grants—
(A) only a few rights (B) rights to the citizens
(C) does not confer specific rights on the citizens (D) none of these
Ans: (C)

23. India has adopted Rule of Law on the pattern of—
(A) Japan (B) USA
(C) Britain (D) Britain with certain modifications
Ans: (D)

24. Civil society exercises—
(A) Force (B) Legal Pressure
(C) Political Pressure (D) Social Pressure
Ans: (D)

25. Who sponsored the spirit of Swaraj?
(A) Lala Lajpat Rai (B) Motilal Nehru
(C) Maulana Azad (D) B. G. Tilak, B. C. Pal & Lala Lajpat Rai
Ans: (D)

26. Who said, “Revolution is a sweeping fundamental change in the predominant myth of a social order” ?
(A) Huntington (B) Neumann
(C) H. Arendt (D) G. S. Peter
Ans: (B)

27. Participation is an important element of every—
(A) Monarchial System (B) Aristocratic System
(C) Democratic System (D) Oligarchical System
Ans: (C)

28. Which one of the following is incorrectly matched ?
(A) Representative —Macpherson Government
(B) Equality —J. Rees
(C) Consent and Consensus — Patridge
(D) None of the above
Ans: (A)

29. Which among the following is incorrectly matched ?
(A) A Critique of Elitist Theory —Walker
(B) Liberalism and Social Action —Dewey
(C) Equilibrium Democracy —Macpherson
(D) None of these
Ans: (C)

30. In Switzerland, the minimum age for voting is—
(A) 21 years (B) 20 years
(C) 18 years (D) 25 years
Ans: (B)

31. The Chief defect in Universal Adult Franchise is that—
(A) it leads to rule by ignorants
(B) It lays emphasis on the principle of equality
(C) It protects the rights of individuals
(D) It gives a chance to a common man to be associated with the decisions of the government and take part in it
Ans: (A)

32. Multi member Constituency means—
(A) from where several people contest
(B) when several members are elected from the same constituency
(C) constituency from where a number of candidates contest but only two of them are finally elected
(D) constituency from where a number of candidates contest but only one of them is finally elected
Ans: (B)

33. Choose the correct statement—
(A) A Multi Member Constituency is better because it ensures more stable ministries
(B) A Multi Member Constituency is better because it becomes easier for the poor man to contest elections
(C) A Multi Member Constituency is better because it encourages the growth of political parties and number of independent members
(D) A Multi Member Constituency is better because it provides greater freedom to the electorates
in selecting their representatives
Ans: (D)

34. Block Voting was first introduced in—
(A) The USA (B) Britain
(C) France (D) Switzerland
Ans: (B)

35. Limited Vote plan is a scheme of—
(A) free and fair elections (B) majority rule
(C) proportional representation (D) minority representation
Ans: (D)

36. The Realist Theory of Democracy as a critique of the classical democracy was formulated by—
(A) Earnest Barker (B) Harold Laski
(C) Schumpeter (D) Hannah Arendt
Ans: (C)

37. Fabianism appeared in—
(A) India (B) Germany
(C) England (D) Russia
Ans: (C)

38. Fabian Socialists were—
(A) In favour of using the profits for social welfare
(B) In favour of profits being used for the welfare of the weaker sections for the society only
(C) In favour of profits going to the persons who made it
(D) Opposed to all profits
Ans: (A)

39. Which of the following is incorrectly matched?
(A) Ireland — Multi-party system
(B) Sweden — Multi-party system
(C) Egypt — One-party system
(D) None of the above
Ans: (A)

40. Stasiology means—
(A) Study of Voting Behaviour (B) Study of Interest Groups
(C) Study of Political Participation (D) Study of Political Parties
Ans: (D)

41. In a Parliamentary Government, Ministers perform double function—
(A) One as a party man, other as a member of the Legislature
(B) One as the member of legislature, other as a Minister
(C) One as a man, other as a Minister
(D) One as a politician, other as a Minister
Ans: (B)

42. Parliamentary form of government first evolved in—
(A) Rome (B) The United States
(C) The United Kingdom (D) Greece
Ans: (C)

43. Who said that Bureaucracy is “a regulated administrative system organized as a series of interrelated offices” ?
(A) Gladden (B) F. M. Marx
(C) John. A. Vieg (D) Max Weber
Ans: (A)

44. Who described bureaucracy as ‘a continental nuisance’ ?
(A) R. K. Merton (B) Max Weber
(C) Thomas Carlyle (D) M. Crozier
Ans: (C)

45. Who criticized the List’s theory of Development ?
(A) Huntington (B) P. T. Bauer
(C) Hildebrand (D) B. S. Yamey
Ans: (C)

46. The Islamic Fundamentalism movement took place in—
(A) South-East Asia (B) East Asia
(C) West Asia (D) None of these
Ans: (C)

47. Medha Patkar is associated with the—
(A) Chipko movement (B) Baliapal movement
(C) Narmada Bachao movement (D) Silent Valley movement
Ans: (C)

48. The Silent Valley movement was launched in—
(A) Madhya Pradesh (B) Kerala
(C) Rajasthan (D) Tamil Nadu
Ans: (B)

49. Which one of the following factors did not contribute towards the rise of nationalism in India?
(A) Press (B) Western education
(C) Socio-religious movements (D) Muslim communalism
Ans: (D)

50. Neo-liberalism emphasizes on—
(A) Increased state intervention (B) Role of market
(C) Increased trade barriers (D) A democratic political system
Ans: (B)

सामान्य ज्ञान, करेन्ट अफेयर व सरकारी नौकरी के अपडेट लगातार हासिल करने के लिए हमें फेसबुक पर ज्वॉइन करें

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: