General Knowledge Questions for Bank Exams

1. Which of the following countries recently signed a ‘Ceasefire agreement’ with ‘Karen Rebels’ ?
(A) China (B) Libya (C) Myanmar (D) Nepal (E) Egypt
Ans : (C)

2. Which of the following countries has recently decided to fix the term of the President of the country for 7 years ?
(A) Iraq (B) Myanmar (C) Nepal (D) Libya (E) Turkey
Ans : (E)

3. India recently decided to purchase fighter planes from France. Which of the following is the name of these planes ?
(A) Rafale (B) Boeing (C) MiG-35 (D) Lockhead Martin (E) Cassadion
Ans : (A)

4. India is now declared free from which of the following diseases after a long battle against it ?
(A) AIDS (B) TB (C) Cancer (D) Polio (E) All of these
Ans : (D)

5. India recently decided to give US $ 1.5 million to which of the following countries to establish Vivekanand Chair in one of its Universities ?
(A) France (B) Britain (C) Russia (D) Italy (E) USA
Ans : (E)

6. Which of the following countries is likely to join European Union in the near future ?
(A) Malta (B) Croatia (C) Hungary (D) Kenya (E) South Africa
Ans : (B)

7. Which of the following schemes is launched by the Govt. of India to develop various facilities in rural areas ?
(A) IRDP (B) NHRM (C) PPP (D) Operation Flood (E) None of these
Ans : (C)

8. Indian coastguard conducted a joint exercise named ‘Sahyog-Kaijin-XI’ with which of the following countries ?
(A) Myanmar (B) Russia (C) China (D) Sri Lanka (E) Japan
Ans : (E)

9. Which of the following states has decided to launch Right to Play Act in the state to promote sportsmanship in its children and youth ?
(A) Delhi (B) Uttar Pradesh (C) Haryana (D) Maharashtra (E) Gujarat
Ans : (C)

10. India wants a ‘CEPA’ with Thailand – was the news in major newspapers. What is the full form of ‘CEPA’ as used here?
(A) Complete Economic Preference Agreement (B) Cultural and Economic Partnership Accord
(C) Comprehensive Economic Partnership Agreement (D) Cooperation and Economic-Partnership Accord
(E) Complete Economic Partnership and Assistance
Ans : (C)

11. ‘Dhamra’ where an all weather port is developed, is in which of the following states ?
(A) West Bengal (B) Odisha (C) Gujarat (D) Maharashtra (E) Tamil Nadu
Ans : (B)

12. Kovvada Nuclear Power Plant which was recently in news is being set up in–
(A) Karnataka (B) Andhra Pradesh (C) Chhattisgarh (D) Uttarakhand (E) Odisha
Ans : (B)

13. Mullaperiyar Dam is built on which of the following rivers ?
(A) Tungbhadra (B) Cauvery (C) Krishna (D) Periyar (E) Mahanadi
Ans : (D)

14. Which of the following countries is not a member of the Organization of Petroleum Exporting Countries(OPEC)?
(A) Nigeria (B) Iran (C) Iraq (D) Algeria (E) Bangladesh
Ans : (E)

15. Which of the following books is written by Steve Waugh ?
(A) Out of My Comfort Zone : The Autobiography (B) My Life
(C) Wings of Fire (D) Long Walk to Freedom
(E) Revolutionary Wealth
Ans : (A)

16. Which of the following organizations/agencies recently issued elaborate guidelines pertaining to the creation of new category of Non Banking Finance Companies
(NBFC)-Micro Finance Industries ?
(A) AMFI (B) SIDBI (C) SEBI (D) NABARD (E) RBI
Ans : (E)

17. Which of the following organizations / agencies coordinates the operations of rural credit institutions in India ?
(A) Reserve Bank of India (B) Securities and Exchange Board of India
(C) Indian Bank Association (D) National Bank for Agriculture and Rural Development
(E) Small Industries Development Bank of India
Ans : (D)

18. Google is–
(A) Virus programme (B) Search engine (C) Website (D) Hardware (E) None of these
Ans : (B)

19. Which of the following is not a function of the Reserve Bank of India ?
(A) Issuer of currency (B) Foreign Exchange Management
(C) Bankers to Banks (D) Listing companies for trading in Stock Exchanges
(E) Bankers and Debt Manager to Govt.
Ans : (D)

20. Which of the following organizations issued Initial Public Offer (IPO) Norms for Life Insurance Companies ?
(A) CRISIL (B) SEBI (C) RBI (D) AMFI (E) IRDA
Ans : (E)

21. Which of the following states is at the top in the Child Rights Index, compiled in India for the first time ?
(A) Maharashtra (B) Kerala (C) Gujarat (D) Tamil Nadu (E) Rajasthan
Ans : (B)

22. Which of the following countries is on its way to becoming a full-fledged member of the World Trade Organisation (WTO) ?
(A) India (B) Brazil (C) USA (D) Russia (E) Australia
Ans : (D)

23. Which of the following metals used in Nuclear Power Plants will be imported from Australia ?
(A) Plutonium (B) Uranium (C) Thorium (D) Curium (E) Zirconium
Ans : (B)

24. Standard and Poor, better known as SandP, is a/the–
(A) Financial market intelligence agency (B) Central Bank of USA
(C) Large multinational bank (D) Body set up by the United Nations Organisation
(E) Intelligence wing of the World Bank
Ans : (A)

25. The Govt. of India recently signed a peace pact with United People’s Democratic Solidarity (UPDS). The, pact will bring peace in which of the following states ?
(A) Bihar (B) Madhya Pradesh (C) Assam (D) Jharkhand (E) Maharashtra
Ans : (C)

26. The home of who among the following is named as Malgudi Home?
(A) Satyajit Ray (B) Shivram Karanth (C) R. K. Narayan (D) M. G. Ramachandran (E) H. D. Deve Gowda
Ans : (C)

27. Shanti Swarup Bhatnagar Awards are given for exemplary work in the field of–
(A) Sports (B) Journalism (C) Literature (D) Social Service (E) Science and Technology
Ans : (E)

28. Which of the following states has become first in India to have a ‘Carbon Inventory’ giving its total carbon emission from various sectors ?
(A) Himachal Pradesh (B) Maharashtra (C) Gujarat (D) Kerala (E) Tamil Nadu
Ans : (A)

29. As per newspaper reports how, much FDI is allowed in pension sector?
(A) 15% (B) 33% (C) 41% (D) 51% (E) None of these
Ans : (E)

30. ‘Agha Khan Cup’ is associated with the game of–
(A) Football (B) Hockey (C) Badminton (D) Cricket (E) Horse Racing
Ans : (B)

31. What does the letter ‘C’ denote in the UNICEF a well known organization operating at global level ?
(A) Credit (B) Children (C) Control (D) Cooperation (E) Crisis
Ans : (B)

32. Which of the following is India’s most advanced long range missile capable of carrying nuclear warheads?
(A) Khukri (B) Basant (C) Agni-IV (D) Vijayant-IlI (E) Sindhudurg-II
Ans : (C)

33. Who among the following was one of the recipients of the Padmashri award in 2012 ?
(A) Anup Jalota (B) Shabana Aazmi (C) Aruna Irani (D) Leander Paes (E) Vidya Balan
Ans : (A)

34. Dr. Manmohan Singh unveiled the foundation stone of National Institute of Technology in which of the following places in Manipur?
(A) Bishnupur (B) Thoubal (C) Imphal (D) Senapati (E) Ukhrul
Ans : (C)

35. Mario Monti has taken over as the Prime Minister of–
(A) Greece (B) New Zealand (C) Russia (D) Italy (E) None of these
Ans : (D)

36. Arab countries recently decided to impose Sanctions on which of the following countries as it has failed to check violence on its land ?
(A) Egypt (B) Kuwait (C) Syria (D) Lebanon (E) Iran
Ans : (C)

37. Kangaroos won the last and final match to win series—was the news in some news papers some-times back. This means which country won the match and the series ?
(A) New Zealand (B) England (C) West Indies (D) Australia (E) South Africa
Ans : (D)

38. ‘Calorimeter’ is an instrument used to measure–
(A) Electric current (B) Heat (C) Velocity of sound (D) Altitude (E) Atmospheric pressure
Ans : (B)

39. Which of the following countries is not a member of newly formed Eurasian Union ?
(A) Russia (B) Belarus (C) Kazakhstan (D) Croatia (E) All are members of Eurasian Union
Ans : (D)

40. Govt. of India recently decided to allow more FDI in retail. This means which of the following companies will be benefitted by this decision ?
(A) Wal Mart (B) Hindalco (C) Infosys (D) Air India (E) Glaxo Smithkline Pharma
Ans : (A)

सामान्य ज्ञान, करेन्ट अफेयर व सरकारी नौकरी के अपडेट लगातार हासिल करने के लिए हमें फेसबुक पर ज्वॉइन करें

Advertisements

One Response

  1. Thank you very much.

    Because I’m from Myanmar. We don’t have Political Science subject in Yangon University. Now The University try to open the Diploma of Political Science in December 2014. So I preparation the entrance exam from this site.

    Thank you.
    Thurein Lwin

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: